gelredomeprofil

Gelredome

Adress: Batavierenweg 25, 6841 HN Arnhem, Nederländernagelredomeoverview

Kapacitet: 34 000

Öppnade: 25 mars 1998

Höjd: 43 m

Gelredome är framför allt en fotbollsarena för hemmalaget ”Vitesse Arnhem”. Men i vår värld så är det mer känt som ett mecca för Hardstyle tack vare Qlimax som årligen hålls i arenan.
Det här arenan var även platsen för mitt första riktigt stora event, Qlimax 2010 som du kan läsa mer om här:
Qlimax 2010 – Alternate Reality

Även B2S nyttjar arenan för ett av sina slagskepp, HardBass.


Då jag endast varit här i samband med Qlimax och HardBass så är det utefter de upplevelserna som jag kommer beskriva följande.

Parkering: Både Q-dance och B2S erbjuder att förköpa parkering. Då vi alltid trillar in med buss så måste den även föranmälas för att få plats.
Vi (Coretours) ser alltid till att vara där i god tid, vilket innebär att bussparkeringen är så gott som tom när vi anländer. Men när eventet väl är slut så är där enorma mängder med bussar, så det gäller man har koll på vart bussen står. Vet inte hur många gånger jag snurrat runt på den där parkeringen och sökt efter svenska reggskyltar.
Så ett tips är att spana efter lite riktmärken. Kommer dröja ca 12-13 h innan ni är där igen.

Entré: Brukar vara placerat i ett par olika tält utanför arenan, uppmärkta ingångar med bokstäver som står på biljetten.
Tänk också på att visitation utförs på alla besökare innan man släpps vidare in på arenan. Så förbered er när ni närmar er genom att tömma fickor, knäppa upp jackan osv. (Snus brukar göra vakterna förvirrade, så va beredda på att förklara det om ni ej vill bli av med dosan).
VIP har en egen entré med med, vad jag har upplevt, aningen slappare visitation och betydligt snabbare köer. Ni slipper också ta er upp för en massa trappor, VIP skämms bort med rulltrappor och röda mattan 😉

Lockers: Det finns inga skåp eller garderober som nyttjas inne på arenan. Utan det som finns är skåp i entrétälten som kostar mellan 100-150 sek, varav ca 1/3 är deposition som återfås när nyckel återlämnas.
VIP får tillgång till skåp uppe i sin sektion och har fri tillgång till det under hela kvällen.

Tokens: Som vanligt så brukar tokens vara det peningsystem som nyttjas i arenan, finns små ”kiosker” och automater runt om i arenan.
Brukar räkna en token som 2.5 € och tänker det som 25 sek.
Tokens går ej att växla tillbaka.

Arenan: overview gelredomeDansgolvet är enormt, scenerna brukar vara lika enorma dem, och det finns gott om plats på läktaren för att vila benen emmellanåt. Utanför hela läktarsektionen på övre plan finns en transportring där det serveras mat och säljs diverse accesoarer.
Den stora nackdelen med den här arenan är alla trapporna. Det krävs en balansgång på små hala betongtrappor för att ta sig upp och ner från dansgolvet. Efter några timmar så har folk spillt både det ena och det andra vilket gör att trapporna blir en dödsfälla som gör stukade fötter och spruckna svanskotor till en vardag… Nej, riktigt så illa är det faktiskt inte. Jag känner endast en som lyckats ramla och stuka foten, men däremot tror jag alla som varit där upplevt rädslan av o slinta med fötterna på vägen ner efter ett par flugel 😉

VIP: Är det någon arena där man verkligen har nyttan av VIP så det i Gelredome. Som vanligt får man en egen entré, men här går den betydligt snabbare och smidigare än övriga entrér. Direkt innanför portarna har du röda mattan och hälsas välkommen innan du tar rulltrappan uppåt. Väl uppe har du skåp som du får tillgång till under hela kvällen. En bar där du slipper kö, panoramafönster ut över arenan, toaletter som städas betydligt oftare än övriga och sköna sittplatser med bästa utsikten. Så det lilla extra biljetten kostar, det väger alla fördelarna upp. Gelredomes vip är guld värd <3

Toaletter: Arenan har sina egna ordinarie toaletter utsprida runt om arenan. Nere vid dansgolvet finns utgångar där det finns extra insatta bajamajor. Ska du tvunget baja inne på eventet, se till att göra det i ett tidigt skede, ingen hitt o slå sig ner på en av dem efter ett par timmar 😉

Rökning: Det råder rökförbud i hela arenan förutom vid bakreutgång nere vid dansgolvet. I samband med toaletter där finns även område avsett för rökning. Dock (inget jag uppmuntrar) så röks det en hel del ute på golvet och i arenan. Ser vakterna dig blir du tillsagd, men inte så att du blir utslängd. Däremot av respekt för andra, bör man ta sig ut och röka.

Ljudsystem: Det här varierar sig från event till event och vilken arrangör som står för kalaset. Vissa påstår att Hardbass kör bättre medans andra Qlimax. Jag är tyvärr för dåligt insatt i vad som klassas som ”bra” ljud för att yttra mig. Men jag imponeras varje gång av att de lyckas få det så bra som dem får trots en så pass stor arena. Däremot går det inte att jämföra med arenor som Ziggo dome och Westfallenhallen.
Rekommenderar hörselproppar! Slarvade mycket med det i början och det får jag lida för idag. Lätt värt o lägga ett par hundralappar på ett par riktiga om du planerat att besöka flera event.

Mat: I just Gelredome så nyttjas arenans egna utrymmen och personal till mat. Men överlag samma som på de flesta andra event.
Ett par exempel är:

 • Hamburgare med bröd.
  Brukar erbjudas med lite sallad och en tomat samt dressing.
 • Brodje.
  Ser ut som en lite större friterad vårrulle, dock bara fyllt med någon sörja som för mig är oätbar.
 • Pizzaslice i ett par olika varianter.
 • Fruktcocktail – blandade frukter.
 • Pommes med majonäs – klassiker.
  Med mera.

Dryck: Barer finns runt om hela dansgolvet med både alkoholfritt och alkholhaltiga drycker.
Dock ingen starksprit, utan öl, vin, cider liknande och flugel är vad som alltid finns, sedan brukar de dra till med något extra.
Finns även barer i ytterringen.

 

 

Uppdateras efterhand.

Comments

comments

Leave a Comment